Petiční výbor sa na dnešnom mimoriadnom zasadnutí rozhodol podporiť v doplňujúcich voľbách do AS FSS MU Petra Gongalu a Pavla Buršíka.

Domnievame sa, že práve týto kandidáti budú schopný sa najlepšie zasadiť o záujmy študentov v otázke odloženia skokového navýšenia poplatkov pre študentov predlžujúcich štúdium.

Pavel Buršík a Petr Gongala na rozdiel od ostatných kandidátov sú ochotní sa verejne postaviť za petíciu a stať sa jej oficiálnou tvárou. Svoju pozíciu senátora tiež na rozdiel od iných kandidátov chápu ako prostriedok presadzovania záujmov študentov a nie ako mediačnú činnosť sprostredkujúcu študentom argumenty vedenia.

Podporte jedného z týchto kandidátov vo voľbách aj vy:

https://is.muni.cz/auth/volby/

Petiční výbor
 
My, členové petičního výboru “Petice proti skokovému zvýšení poplatků na FSS”, bychom rádi předložili svůj názor na přístup většiny studentských senátorů v AS FSS vůči naší iniciativě. Nesouhlasíme s jednáním studentské komory AS FSS, která jako kolektivní orgán, dle našeho názoru, porušila s námi ustanovenou dohodu. Od počátku jsme vystupovali pod záštitou tohoto fakultního orgánu. Ať již oficiálně po spuštění petice, nebo neoficiálně v rámci kroků, které jsme učinili před jejím spuštěním.

Toto zaštiťováni spočívalo na základech dohody, která byla mezi studentskými zástupci a petičním výborem ustanovena na setkání dne 31.3. 2011. Tomuto setkání byli přítomni všichni členové současného petičního výboru a tři zástupci studentské komory. Budoucí členové petičního výboru zde prezentovali svůj názor na zvýšení poplatků za prodlužování studia na FSS, předložili své argumenty a požádali senátory o jejich podporu a spolupráci. Po diskuzi došlo ke kompromisní podobě požadavků směřovaných směrem k současnému a budoucímu vedení fakulty. Tyto požadavky byly formulovány takovým způsobem, aby vyhovovaly naší iniciativě i senátorům a zároveň vycházely co nejvíce vstříc ekonomické situaci fakulty.
Zároveň byla dohodnuta koordinace společného postupu, kterým se obě strany měly snažit dosáhnout daného cíle. Tento postup byl velmi detailně specifikován. Obsahoval například informace o tom, kdy se rozjede petice, jaká jednání by tomuto kroku měla předcházet, za jakých okolností je spuštění petice nutné, jak budou probíhat následující jednání, kolik podpisů je studentskou komorou vyžadováno, aby se cítila vázána podniknout další kroky, atd.

Z jednání vzešla následující ústní dohoda:

- Studentská komora AS FSS (resp. minimálně její 3 přítomní členové) stojí za   
 požadavkem
na odložení zvýšení poplatků o dva roky.   
- Studentská komora podporuje aktivity, které hodlá skupina studentů, dnešní petiční výbor, konat pro dosažení předem daného cíle.
- Pokud nastanou předem dané skutečnosti, studentská komora podporuje   
 spuštění petice
jako posledního možného řešení.
- Studentská komora se cítí peticí zavázána, pokud bude obsahovat více jak 250 podpisů
- Pokud nedojde na základě petice k dosažení cílů v ní zmíněných, studentská  
 komora se zavazuje podmínit svou volbu děkana petičními požadavky
. Pokud by na ně kandidát nepřistoupil, studentská komora využije možnosti volbu blokovat.

Petiční výbor dále postupoval přesně dle vytyčené dohody. To platí do jisté doby také o senátorech.

Dne 21.4. 2011 došlo ke zvolení doc. Dančáka děkanem Fakulty sociálních studií, aniž by z jeho strany byl dán jakýkoliv příslib směřující směrem k požadavkům petice. Petiční výbor toto považuje za porušení dohody ze strany studentské komory AS FSS.

Dle SK již dohoda neplatí, jelikož došlo ke změně situace. Touto změnou je myšleno především to, že vedení fakulty považuje rozhodnutí o zvýšení poplatků za nenavratitelné. Dále se SK spokojila s konstatováním doc. Dančáka, že příště dojde k lepší komunikaci v souvislosti s podobnými opatřeními. Zároveň byl deklarován úmysl zachovat existenci výjimek z poplatkové povinnosti. Stejně tak nechtějí někteří členové SK trestat nového děkana za něco, co schválil někdo jiný.

Petiční výbor se nedomnívá, že by výše zmíněné skutečnosti rušily platnost dohody mezi výborem a studentskými senátory. To, že nelze žádným způsobem změnit současné opatření je pouze tvrzením fakulty. Navíc vidíme další možné cesty, které by ke zrušení mohly vést. Zároveň kontinuita některých opatření, která fungují již nyní, rozhodně není změnou, po které petice volala. A rádi bychom připomněli, že doc. Dančák je členem i současného vedení a poplatky veřejně obhajoval.

V pondělí 18.4. 2011 bylo na schůzce se všemi členy SK a petičního výboru dohodnuto, že problém bude rozdělen na dvě části, které budou projednávány samostatně.

a) Rok 2011 - 2012: Tato záležitost se bude řešit průzkumem právních cest, které by mohly vést k zpochybnění současného opatření.
b) Rok 2012 - 2013: Tento rok se bude řešit jednáním s kandidátem na děkana, případně blokací jeho volby studentskými senátory, pokud nebude chtít přistoupit na nějaký konstruktivní kompromis.

Na tomto postupu panovala shoda mezi výborem a studentskou komorou.

O změně postoje a důvodech nás informovala předsedkyně komory 20.4.
21.4. byl zvolen děkan.

Vyjadřujeme hluboké pohoršení nad přístupem většiny členů studentské komory AS FSS.

Jediným senátorem, který do poslední chvíle respektoval dohodu s petičním výborem a veřejně deklaroval požadavky s ní spojené, byl Bc. Jan Martínek.